Dudley Moore
AchternaamMoore
RoepnaamDudley
Doop-/artiest of echte naamDudley Stuart John
Geboortedatum1935-04-19
Sterftedatum2002-03-27
Leeftijd66
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
Dudley Moore was een Brits getalenteerd jazzmuzikant/pianist en acteur. Hij werd geboren in Dagenham, Londen, en zijn muzikaal talent zorgde ervoor dat hij een beurs kreeg om orgel te studeren aan het Magdalen College in Oxford. Hij kreeg bekendheid door muziek te schrijven voor toneel en televisie en door zijn optredens als cabaretier.
Peter Cook vroeg hem aan het eind van de 50er jaren mee te doen aan Beyond The Fringe, een komedie voor het jaarlijkse cabaret en toneelfestival in Schotland, het Edinburgh Festival. De show draaide na het festival nog vier jaar .
Zijn samenwerking met Peter Cook als het duo Dud and Pete, en allerlei andere typetjes, waaronder de 'Yorkshireman' E.L. Wisty van Peter Cook een van de bekendste was, die zowel in de Verenigde Staten als in Groot BrittanniŽ erg succesvol waren. Dudley Moore speelde daarna nog in een paar succesvolle Hollywoodfilms, in het bijzonder 10 (1979) met Bo Derek en de film Arthur (1981) met John Gielgud waarvoor hij een Oscarnominatie kreeg.
Hij kreeg in 2001 een koninklijke onderscheiding op Buckingham Palace.
Hij overleed in 2002 aan longontsteking als complicatie van een zeldzame neurologische aandoening, 'progressieve supranucleaire verlamming'. Die aandoening had hem al langer belet om nog acteerwerk te doen en was wellicht de reden dat hij in 'Arthur' een dronkelap speelde om de onwillekeurige bewegingen en de onduidelijke spraak die bij de ziekte horen niet te hoeven verhullen.

Terug


Medeleven
troostplek.nl20-10-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.