Albert Mol
AchternaamMol
RoepnaamAlbert
Geboortedatum1917-01-01
Sterftedatum2004-03-09
Leeftijd87
OorzaakOuderdom
SexeMannelijk

Biografie
De Nederlandse kleinkunstenaar Albert Mol werd in januari 1917 geboren in Amsterdam. Albert was het kind van een ongetrouwde moeder. Zijn moeder had veel belangstelling voor het toneel en steunde Albert waar zij kon. Toen Albert Mol werd afgewezen voor de toneelschool, bracht ze hem onder in het gezin van de acteur Paul Huf, hopende dat het dan alsnog goed zou komen.
Albert Mol woonde vijf jaar bij de familie Huf. Paul Huf bracht hem de grondbeginselen van het toneel bij en zorgde er ook voor dat hij zijn eerste rolletjes kreeg. Albert volgde bovendien een studie aan een balletopleiding. Na zijn studie in Amsterdam, vervolgde hij zijn balletopleiding bij Olga Prejobajenska in Parijs.
Na de Tweede Wereldoorlog begon de samenwerking met Wim Sonneveld. Albert Mol was te zien in de voorstellingen van Sonneveld en speelde ook een belangrijke rol in de voorbereidingen, want Albert Mol bedacht alle bewegingen, die de show van Wim Sonneveld tot een aantrekkelijk schouwspel maakten.
In deze periode was Albert Mol enkele jaren getrouwd. Uit dit huwelijk kwam een kind voort, dat later zelf als actrice aan de weg timmerde: Kika Mol. Reeds snel zag Albert Mol in, dat samenleving met een vrouw niet zijn ideale levensvorm was. Later zou hij één van de eerste Nederlandse artiesten worden, die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Er was heel veel moed voor nodig om in het programma "Een groot uur U" van Koos Postema aan het Nederlandse volk te vertellen dat hij in zijn liefdesleven de voorkeur gaf aan mannen.
Bij het grote publiek werd Albert Mol vooral bekend na zijn rollen in "Het wonderlijke leven van Willem Parel" (1955) en "Fanfare" (1958).
Als schrijver liet Albert Mol van zich horen met "Wat zien ik?". In dit verhaal schilderde Mol de belevenissen van een hoer en haar fantasievolle klanten. Het boek werd een bestseller en in 1971 verfilmd door Paul Verhoeven.
In de jaren zeventig was Albert Mol elke week op televisie te zien in het spelletje "Wie van de drie?".
In de jaren tachtig verdween Albert Mol steeds meer uit het gezichtsveld van de televisiekijker. Mol was jarenlang actief als therapeutisch speldocent voor kinderen en volwassenen in klinieken.
In 1997 was hij nog een keer te zien als bejaarde bedlegerige moeder in de serie "30 minuten" van en met Arjan Ederveen.
Albert Mol overleed in maart 2004 op 87-jarige leeftijd in zijn woning in het Gelderse Laren. Albert stierf een jaar na het overlijden van zijn vriend en levenspartner Guerdon Bill.

Terug


Medeleven
troostplek.nl16-06-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.