John Thaw
AchternaamThaw
RoepnaamJohn
Doop-/artiest of echte naamEdward
Geboortedatum1942-01-03
Sterftedatum2002-02-21
Leeftijd60
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
De Engelse acteur John Thaw werd in 1942 geboren in Manchester. In ons land werd John Thaw voornamelijk bekend als de eigenzinnige politie-inspecteur Morse, in de gelijknamige serie.
John Thaw groeide op in een arbeidersgezin in Manchester. Zijn vader was vrachtwagenchauffeur. Zijn moeder verliet het gezin toen John zeven jaar oud was. Na de middelbare school had hij verschillende baantjes. In zijn vrije tijd speelde hij amateurtoneel. Op aanraden van een leraar meldde John Thaw zich aan voor een auditie bij de Koninklijke Toneelschool in Londen.
Na de toneelschool speelde John Thaw een groot aantal rollen. Hij stond in stukken van Saroyan, Stoppard en Shakespeare. Op zijn drieëntwintigste kreeg hij zijn eerste rol in een televisieserie aangeboden. Het eerste grote succes kwam toen hij de rol van politieman in de succesvolle serie ‘The Sweeney’ aanvaardde. De serie startte in 1978 en bleef drie jaar op het Engelse televisiescherm.
In 1985 kreeg John Thaw de rol van inspecteur Morse aangeboden. De serie speelde zich af in Oxford en was gebaseerd op de detectives en ideeën van Colin Dexter. John Thaw kroop 13 seizoenen lang in de huid van de norse, bierdrinkende inspecteur. De inspecteur had een grote voorliefde voor oude auto’s en klassieke muziek. De serie bestond uit 33 afleveringen van bijna twee uur en speelde zich vaak af in het academische wereldje van Oxford. In de laatste aflevering overleed John Thaw aan een door overmatig alcoholgebruik veroorzaakte hartaanval.
John Thaw kreeg naar aanleiding van zijn Morse-rol verschillende onderscheidingen. De serie werd ook in andere Europese landen, waaronder Nederland en België, en de Verenigde Staten van Amerika uitgezonden.
Na Morse was John Thaw te zien als advocaat in ‘Kavanagh QC’ en in ‘A year in the Provence’.
John Thaw overleed in februari 2002 op 60-jarige leeftijd aan keelkanker.

Terug


Medeleven
troostplek.nl26-05-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.