Robin Cook
AchternaamCook
RoepnaamRobin
Doop-/artiest of echte naamRobin Finlayson
Geboortedatum1946-02-28
Sterftedatum2005-08-06
Leeftijd59
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
Robin Finlayson Cook was een Brits politicus voor de Labourpartij

Cook werd geboren te Bellshill (Schotland) als zoon van een schooldirecteur. In 1974 werd hij lid van het Lagerhuis. Hij maakte zich sterk voor sociaal zwakkeren. In 1997 kwam hij in opspraak wegens een verhouding met zijn secretaresse. Cook was minister van Buitenlandse Zaken van 1997 tot 2001. Hij werd opgevolgd door Jack Straw.

Tijdens zijn bewindsperiode vonden Britse interventies in Kosovo en Sierra Leone plaats. Zijn poging tussen India en Pakistan te bemiddelen inzake Kashmir werd tot zijn verbazing afgewezen. Na de verkiezingen van 2001 werd Cook overgeplaatst naar het Lagerhuis. Op 17 maart 2003 trad hij af uit protest tegen het Irak-beleid van de regering Blair.

Op 5 oktober 2003 werd bekend dat premier Tony Blair twee weken voor het begin van de oorlog tegen Irak in kleine kring zou hebben gezegd te weten dat Irak geen bruikbare massavernietigingswapens bezat. Dit zou zijn gebleken uit het dagboek van Cook, destijds minister van Buitenlandse Zaken.

Cook overleed op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Tijdens een wandeling in de Schotse Hooglanden werd hij onwel. Diezelfde dag stierf hij in een ziekenhuis in Inverness.

Terug


Medeleven
troostplek.nl21-07-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.