Ria Beckers
AchternaamBeckers
RoepnaamRia
Doop-/artiest of echte naamMaria Brigitta Catherina
Geboortedatum1938-11-02
Sterftedatum2006-03-22
Leeftijd67
OorzaakGezondheid
SexeVrouwelijk

Biografie
Maria Brigitta Catherina (Ria) Beckers-de Bruijn (geboren te Driebergen - gestorven te Wadenoijen) was een voormalig Nederlands politicus. Van 1977 tot 1993 was zij fractievoorzitter van de Politieke Partij Radicalen (PPR) en van GroenLinks in de Tweede Kamer.

De PPR was in 1968 opgericht door progressieve leden van de Katholieke Volkspartij (KVP) en Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Onder leiding van Bas de Gaay Fortman had de partij een stormachtige entree in de politiek. De PPR kreeg in 1973 zeven zetels en mocht deel uitmaken van het kabinet-Den Uyl.

Vanaf 1977 daalde de PPR naar een niveau van enkele zetels. Ria Beckers, die af en toe indruk maakte met emotionele betogen, slaagde er toch te weinig in zich te onderscheiden van haar collega's Ina Brouwer (CPN) en Andrée van Es (PSP); ze werden dan ook dikwijls met de kwalificatie "klein links" op één hoop geveegd.

Na de samenvoeging tot GroenLinks in 1989 was Ria Beckers nog fractievoorzitter tot 1993. Toen trad zij uit de politiek. Hierna werkte ze als bestuurder van een aantal milieu- en natuurbeschermingsorganisaties. Beckers nam ook zitting in de Commissie die de vuurwerkramp in Enschede onderzocht.

Na een langdurig ziekbed overleed ze op 67-jarige leeftijd in haar woning te Wadenoijen.

Terug


Medeleven
troostplek.nl26-05-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.