Paul Fentener van Vlissingen
AchternaamFentener van Vlissingen
RoepnaamPaul
Geboortedatum1941-03-21
Sterftedatum2006-08-21
Leeftijd65
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
Paul Fentener van Vlissingen (geboren te Utrecht, gestorven te Langbroek) was een Nederlandse ondernemer, columnist, publicist, natuurbeschermer en filantroop.

Hij was een telg uit de patriciŽrsfamilie Fentener van Vlissingen die tot de rijkste families van Nederland behoort. Het gehele familiekapitaal wordt door het zakenblad Quote geschat op 9,2 miljard euro; het vermogen van Fentener van Vlissingen zelf op 1,4 miljard euro. Zijn oudere broers Frits (1933-2006) en John (1939) staan ook hoog aangeschreven in de Quote-lijst. In 2004 ontving hij in Utrecht een eredoctoraat van de Universiteit Nimbas.

Zijn broer Frits overleed plotseling in maart 2006. Paul Fentener van Vlissingen overleed vijf maanden later op 65-jarige leeftijd aan pancreaskanker.

Fentener van Vlissingen was lange tijd topman van de Steenkolen Handels Vereniging) (SHV); tot 2005 was hij er president-commissaris. Dit grootste familiebedrijf van Nederland, is onder meer actief in de handel in en de distributie van energie en consumptiegoederen. Bij het grote publiek is de zelfbedieningsgroothandel Makro, die per 1 januari 1998 werd verkocht, waarschijnlijk het meest bekende bedrijfsonderdeel, doordat de vestigingen het doelwit waren van aanslagen die door RaRa werden opgeŽist.

In 1995 schreef hij het succesvolle Ondernemers zijn ezels: beschouwingen over het werken binnen de top van een groot internationaal opererend familiebedrijf, met aandacht voor thema's als management, internationalisering, decentralisatie en bedrijfsfilosofie.

In 2002 kwam de bundel Overstekende ezels uit, met columns die eerder gepubliceerd werden in Het Financieele Dagblad (30 oktober 2000 tot 15 januari 2002). Hierin filosofeert hij over ondernemerschap als corruptie, en over ambitie, de euro, geld, eerlijkheid, verandering en succes.

Daarnaast heeft Fentener van Vlissingen onder meer een bijzonder geproduceerd en vormgegeven fotoboek gemaakt over de met uitsterven bedreigde wilde buffels in Zuid-Afrika: Africa revisited (2001). Vanaf de jaren negentig werkte hij voor zijn boeken nauw samen met de beroemde grafisch ontwerpster Irma Boom.

Na zijn actieve loopbaan in het zakenleven richtte hij zich op zijn liefde voor de natuur. Met zijn onderneming African Parks wilde hij verwaarloosde natuurparken gaan beheren en mensen in Afrika aan een baan helpen. Fentener van Vlissingen pastte zijn verlichte denkbeelden vooral toe op natuurbehoud in het algemeen en op het Marakele wildpark in Zuid-Afrika in het bijzonder. Maar ook de kankerbestrijding en verschillende Nederlandse culturele fondsen konden op zijn steun rekenen.

Terug


Medeleven
troostplek.nl21-08-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.